Geplaatst op Geef een reactie

Eelt – blog maart 2024

Overmatige eeltgroei…overmatige ergernis?

Een overmatige verhoorning van de huid die geleidelijk ontstaat als reactie op langdurige druk of wrijving, is een bekend fenomeen voor velen van ons. Hoewel het van nature een beschermende functie heeft, kan overmatige eeltgroei problematisch worden, zowel fysiek als esthetisch. Als pedicure maak ik onderscheid tussen fysiologisch eelt (= normaal eelt, het beschermende laagje) en pathologisch eelt (= het eelt waar je vanaf wil, dat er te veel zit en je dus kunt missen).

Wat is eelt eigenlijk, waarom vormt het zich en hoe kun je het effectief behandelen, verzorgen -of liever- voorkomen?

Wat is eelt?

Eelt is een verdikte laag van de huid die ontstaat als reactie op herhaalde druk of wrijving. Meestal herkenbaar aan een gelige kleur en aan dat het harder aanvoelt dan je normale huid. Eelt kan overal op de voeten voorkomen, maar komt het vaakst voor onder de voorvoeten en rond de hielen. Ook op de tenen, bijvoorbeeld bovenop de kleine teen en bovenop de teentoppen, vlak onder het uiteinde van de nagels, zie ik het vaak.

Gevolgen van overmatige eeltgroei

Terwijl eelt van nature een beschermende functie heeft, het fysiologische eelt dus zoals ik het hierboven noemde, kan overmatige eeltgroei leiden tot ongemak en pijnlijke drukpunten, uitdroging en kloven. Esthetisch gezien kan het ook als onaantrekkelijk worden beschouwd. Niet zelden hoor ik “ik vind het zo lelijk” of “ik vind het er vies uitzien” of “het staat zo onverzorgd.”

Eelt bij kleine teen wordt door pedicure verwijderd met een mesje

Effectieve verzorgingstips

Hieronder heb ik enkele basistips voor je om overmatige eeltgroei tegen te gaan, te behandelen en te voorkomen.

  • Draag goed passend schoeisel: Vermijd schoenen die knellen of druk uitoefenen op bepaalde delen van de voet. Je denkt misschien bij deze tip “Logisch” maar de helft van mijn klanten zou met een halve of hele maat grotere schoenen of schoenen met een betere pasvorm al geholpen zijn qua eeltreductie. Wist je dat men gedurende zijn leven ten minste 0,5 maar soms wel 2 maten grotere schoenen nodig heeft? Je kunt je voorstellen dat niet goed passend schoeisel de grootste veroorzaker van overmatig eeltgroei is. Laat het maar eens meten, mijn meetlat ligt voor je klaar.
  • Regelmatige bezoeken aan de pedicure: Laat overtollig eelt regelmatig verwijderen door een pedicure om ongemak te verminderen en de gezondheid van de huid te behouden. Naast het bovengenoemde goed passende schoeisel zijn er altijd mensen die door hun voetstand(afwijking) meer eelt aanmaken dan anderen. Ook aanleg voor een snellere eeltgroei kan een rol spelen. Dus: welkom bij de pedicure.
  • Gebruik een goede voetpeeling of puimsteen: Verzorg het eelt tussen de pedicure-bezoeken door met een puimsteen of peeling. Dit helpt om de eeltlaag dun te houden en de huid zacht te houden. Doe dit bij voorkeur tijdens of direct na het douchen, maar niet veel vaker dan 1 a 2 keer per week.
  • Hydrateer dagelijks, oftewel ‘smeren smeren smeren’: Gebruik een voetcrème die past bij de conditie van je voeten en je huidtype. Mijn favoriete merk Peclavus heeft verschillende effectieve (en heerlijke!) producten. Eelt ontstaat eerder in een droge huid. Voorkom daarom uitdroging en houd je huid soepel. Sommige crèmes zijn specifiek geformuleerd om overmatige eeltgroei tegen te gaan. De anti eeltcreme is een aanrader om regelmatig te gebruiken. De natuurlijke salicylaten werken om eelt te verminderen. Dit is een crème die je het beste af en toe kunt smeren, 1 à 2 keer per week. Misschien precies die keren dat je ook de peeling of puimsteen (zie puntje hierboven) gebruikt 🙂 Een andere tip is de bijenwas crème, een ideale voetcrème voor dagelijks gebruik die voorkomt dat je voeten uitdrogen en zorgt voor een soepele huid.
  • Professioneel advies: Laat je adviseren door een pedicure of andere voetprofessional om de oorzaken van je overtollig eelt te achterhalen en ontvang tips om deze aan te pakken. Door de onderliggende oorzaak aan te pakken, kun je de vorming van eelt effectiever tegengaan.

Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *