Veel voorkomende voetklachten

Voetklachten-III-Voetzorg-Levendaal-Pedicure-LeidenVeel mensen hebben (pijn)klachten aan hun voeten. Dit is ook niet zo gek als je bedenkt dat je voeten dag in dag uit de rest van je lichaam dragen. Klachten kunnen van binnenuit komen, of van buitenaf. Vooral in het laatste geval is een bezoek aan een pedicure geen overbodige luxe.

Een pedicure houdt zich bezig met de verzorging van de teennagels, de voethuid en van huid- en nagelaandoeningen. Ze gebruikt de juiste technieken, instrumenten en materialen voor verschillende handelingen. De behandeling van de voeten kan zowel indicatief als preventief zijn. Afhankelijk van je voetklachten kunnen de pedicures bij voetzorg Levendaal je vaak gerichte adviezen geven.

Op dit moment behandelen we bij voetzorg Levendaal GEEN mensen met diabetes.

Welke voetproblemen komen vaak voor?

Overmatig eelt

Eelt is een verdikte huidlaag, te herkennen aan een gelige kleur, die ontstaat door (langdurige) druk of wrijving. Eelt heeft een beschermende functie maar als het meer is dan een dunne egale laag, kan men last krijgen van een drukkend of pijnlijk gevoel.  Ook in esthetische zin is eelt voor veel mensen een probleem. Eeltplekken kunnen overal op de voeten voorkomen, maar meestal zien we eelt onder de voorvoeten en rondom de hielen.

Voetklachten-II-Voetzorg-Levendaal-Pedicure-LeidenLikdoorns

Net als bij eelt ontstaan likdoorns door druk of wrijving maar dan op een kleiner oppervlak. Een likdoorn is een (soms piramidevormige) eeltplek of pit die van buiten naar binnen groeit op een klein gebied op de huid. Likdoorns zijn er in allerlei soorten (klein/groot, week/hard, diep/wat oppervlakkiger en met veel of weinig eelt rondom). Meestal komen likdoorns voor op plaatsen waar weinig vetweefsel zit zoals onder de voorvoet en op de tenen, maar ook tussen de tenen zien we ze regelmatig.

Ingroeiende teennagels

Bij ingroeiende nagels groeit het puntje van het uiteinde van de  nagel of een deel van de zijkant van de nagel in de huid. Doordat de nagel prikt in de huid ontstaat een wondje dat kan gaan ontsteken. Meestal gaat het om de nagel van de grote teen. Ingroeiende nagels zijn zeer pijnlijk, zeker wanneer de plek ontstoken raakt. De oorzaak kan gezocht worden in verkeerd knippen van de nagel, knellende schoenen, soms zelfs in een verkeerde maat, maar ook aanleg speelt een rol. Sommige mensen hebben nagels die te breed zijn voor hun nagelbed of nagels die krom naar binnen groeien.

Droge voeten

Droge voeten komen voor wanneer de hydratatie van de huid om welke reden dan ook is afgenomen. We spreken dan van een vochtarme huid. De oorzaak kan gezocht worden in genetische aanleg, een huidaandoening zoals psoriasis of bepaalde vormen van eczeem, een ouder wordende huid, te lange blootstelling aan vocht (lang douchen of baden), badjes met te heet water. Wanneer de voeten droog zijn, ontstaat er sneller eelt. In droge hielen komen vaak kloven voor.

Blaren

Bij een blaar laat het bovenste laagje van de huid los van de andere huidlagen. In de ruimte die ontstaat tussen deze bovenste huidlaag en de andere huidlagen, komt vloeistof.  Daarom voelt het als een ‘kussentje’ als je op de blaar drukt. Blaren ontstaan meestal door wrijving, soms door druk. Ze kunnen snel ontstaan. Een veel voorkomende klacht bij wandelaars.

Huidschimmels

Op de voeten komen huidschimmels veel voor in een aantal verschijningsvormen. In de volksmond spreekt men wel van ‘zwemmerseczeem’, dit is onjuist omdat het hier niet om een vorm van eczeem gaat. Het is wel zo dat een zwembad een plek is waar je een voetschimmel kunt oplopen, dat verklaart wellicht die term.
Voetschimmel komt voor tussen de tenen; dan ziet men vaak een wat weke, witte huid, soms met kloofjes of blaasjes. Ook onder de voetzool of aan de zijkant van de voeten kan ook voetschimmel optreden. Het ziet bijvoorbeeld uit als rode plekjes, schilferingen, velletjes (vervelling), bruine puntjes. Soms zijn er ook blaasjes.

Voetklachten-I-Voetzorg-Levendaal-Pedicure-LeidenSchimmelnagels

In de volksmond ook wel ‘kalknagels’ nagels genoemd. Bij schimmelnagels vertoont de nagelplaat verkleuringen zoals witte, gele of bruine plekken of strepen. Een deel van de nagel of de hele nagel kan aangetast zijn. Soms laat de nagel (gedeeltelijk) los van het nagelbed. Schimmelnagels zijn vaak verdikt en moeilijk te knippen.

Voetwratten

Wratten zijn te herkennen als bloemkoolachtige uitstulpingen van de huid. Op de voeten zien ze er vaak wat anders huid en zijn ze niet altijd goed te onderscheiden van likdoorns. Voetwratten zijn besmettelijk en worden veroorzaakt door een virus. De een is vatbaarder om wratten te krijgen dan ze ander, zoals eigenlijk bij alle virusinfecties. De wratten zelf veroorzaken geen pijn maar wanneer ze op een plek van de voet zitten waar druk of wrijving is, zoals bepaalde punten onder de voetzool, kunnen ze omringt worden met eelt en daardoor toch pijnlijk zijn.

Kloven

Kloven zijn plekken waar de huid ingescheurd is. Ze komen veel voor aan de hielen als de huid droog is en er eelt ontstaan is. Door een voortdurende belasting kunnen kloven diep, open en zeer pijnlijk zijn. Andere kloven die aan de voeten regelmatig voorkomen zijn kleinere kloven tussen de tenen. Deze worden meestal veroorzaakt voor een schimmelinfectie.

Zweetvoeten

Zweetvoeten zijn voeten die overmatig vocht produceren. Doordat de voeten soms bijna continu nat zijn, verweekt de huid en wordt soms rimpelig. Wanneer de voeten een onaangename geur hebben is er sprake van een bacterie.

voetzorg Levendaal

06 26 24 26 97
info@voetzorglevendaal.nl
Levendaal 157, Leiden

Openingstijden

Kijk in de online agenda voor beschikbare behandelafspraken.
Webshop is altijd open 🙂

Vragen?

Stuur een appje of een mail
06 26 24 26 97
info@voetzorglevendaal.nl

 
Share This